Tandersättning/
Protetik

Protetik innebär att man bygger upp eller ersätter tänder med proteser (del- eller helproteser), kronor eller broar. Del- eller helproteser är avtagbara, till skillnad från kronor och broar som cementeras fast på tanden.

Skalfasader

Om framtänderna är i bra skick men emaljen är skadad, och du skulle vilja ändra på tandens form eller utseende eller färg, kan vi göra en skalfasad som appliceras på tanden. Det är en metod med minimal borrning, endast på framsidan av tanden. Man tar bort cirka 1 millimeter av tandens emalj på framsidan. Utifrån ett avtryck kan tandteknikern sedan tillverka tunna porslinsfasader som cementeras fast på de slipade ytorna. (Se Bildexempel.)

Kronor

Ibland kan en tand behöva ett skyddande ”skal” om den har genomgått många lagningar, innehåller sprickor eller är missfärgad. Kronan (skalet), ger tanden en bättre hållfasthet. Då gör vår tandtekniker en krona efter ett avtryck av din tillsvarvade tand. Kronan är överdragen med porslin och cementeras fast över den tillsvarvade tanden. (Se Bildexempel.)

Stiftkronor

Om en rotfylld tand har blivit så skadad att den inte kan hålla en fyllning eller bära en krona, men likväl har en väl fungerande tandrot, kan vi förlänga tanden med ett stift. Stiftet, eller pelaren, består vanligtvis av guldlegering eller kolfiber. Stiftet fästs i roten, och ovanpå placerar vi en krona. Det kallas för ”stiftkrona” eller ”pelare och krona”.

Broar

En bro kan enklast beskrivas som flera kronor sammangjutna till ett stycke. Om du saknar en eller flera tänder, eller om det finns behov att ta bort någon tand, kan de ersättas med en bro. Det innebär att de tänder som sitter intill gluggen svarvas till så att de kan bära varsin krona. Den saknade tandens krona ingår också i den gjutna konstruktionen och sitter väldigt nära tandköttet. Med blotta ögat går det inte att se att tanden blivit ersatt. (Se Bildexempel)

Implantat

Om du saknar en eller flera tänder finns möjlighet att göra implantatkronor eller en implantatbro. Ett implantat är en konstgjord tandrot som fungerar som stöd för en protes, krona eller bro. Den blir nästan som en helt ny egen tand. Den konstgjorda roten kallas fixtur. Denna består av titan och opereras in i käkbenet av en käkkirurg. Oftast tar det ca 2–3 månader innan de installerade fixturerna har läkt. Därefter kan man fortsätta att bygga upp de nya implantatkronorna eller den nya implantatbron.
(Se Bildexempel.)
Läs mer under Tandkirurgi-Implantatoperation.

Patienten och tandläkaren gör tillsammans ett färgval för en krona.

Patienten och tandläkaren gör tillsammans ett färgval för en krona.

Skalfasad.

Krona.

Stiftkrona.

Bro.

Implantat i underkäken med bro på patientens högra sida och med krona på patientens vänstra sida.